TAPETIN VALINTA | OSA 2/2

Tapettivalikoimaa selatessa huomaa nopeasti, että valikoima on lähes loputon.

Suurin haaste voikin olla sopivan tapetin löytäminen sadoista vaihtoehdoista. Autan tässä kirjoituksessa tapetin valinnassa avaamalla tarkemmin valintaan vaikuttavia seikkoja sekä kerron käytännön neuvoja ja vinkkejä valintaa helpottamaan.

Ennen tapettikaupoille lähtemistä on hyvä tietää, minkälaista tarjontaa ylipäänsä tapeteissa löytyy ja mitä ovat mm. tyypillisimmät tapettimateriaalit. Niistä olen kirjoittanut tarkemmin TAPETIN VALINTA osa 1/2.

Kun tapettityyppi on tiedossa, pystytään jo hieman rajaamaan etsintää tietyn tyyppisiin tapetteihin. Myös budjetti ja aikataulu voivat rajata valikoimaa.

Vinkit ennen valintaa:

🟢 Aikataulu: Mikäli aikataulu on tiukka ja haluat päästä tapetoimaan saman tien, valitse tapetti, josta rullia löytyy myymälästä tai varastosta. Tilaustapeteissa on 1-2 viikon toimitusaika, mikä on hyvä huomioida aikataulua miettiessä.

🟢 Hajusteherkät ja allergikot: Osassa tapeteista voi olla voimakas haju. Avaamattoman rullan alta hajuja ei välttämättä haista, mutta päästöluokitusmerkintä antaa suuntaa. M1 luokitus on paras sisäilman kannalta. Aikataulussa saattaa myös olla tarpeen huomioida riittävä tuuletusaika ennen huoneessa oleskelua/muuttoa.

🟢 Tapettierä: Eri tapettierissä voi olla sävyeroja, joten tarkista aina, että rullat ovat samaa erää (sama numerosarja rullan kyljessä).

🟢 Budjetti: Mieti etukäteen budjetti. Tässä kohtaa ota mitat huoneesta ja laske suurin piirtein tapetin menekki = montako rullaa tarvitset. (Tapetin menekistä tarkemmin TAPETIN VALINTA Osa 1/2 lopussa.)

Vihreä tummataustainen lehtitapetti

Tapettikuosin valinta

Mieti ensin mihin tilaan tapetti tulee. Tilan luonne ja käyttötarkoitus antaa suuntaa kuvion valinnassa. Tilalla, johon tapetti tulee, on myös merkitys mm. tapettimateriaalin valintaan (kts. aiempi kirjoitus tapettimateriaaleista, Osa 1/2). Makuuhuoneessa harvemmin halutaan villiä ja räväkkää tapettia, osa kuoseista taas soveltuu selkeästi esim. keittiön yhteyteen. Ehdottomia sääntöjä valinnassa ei kuitenkaan ole, sillä lopulta henkilökohtaiset mieltymykset määrittelevät myös valintaa. Mikäli taloudessa asuu kuitenkin useampi henkilö, on hyvä keskustella ja suunnitella valintaa yhdessä, jotta lopputulos miellyttää kaikkia.

Mieti minkälainen värimaailma tuntuu sinulle parhaalta ja sopisi tilaan? Haluatko ylipäänsä värikästä, näyttävää, tummempaa vai vaaleaa?

Mieti sitten minkälaista tunnelmaa haluat tilaan luoda. Kaipaatko rauhallisuutta, harmoniaa vai kenties iloisuutta, innostavuutta tai jotakin muuta?

Vinkit:

🟢 Neutraali tausta: Jos haluat tuoda esille jotakin; huonekaluja, valokuvia, tauluja tm. valitse hillitympi tapetti. Muuten riskinä on, että esineet hukkuvat voimakaskuvioiseen tapettiin.

🟢 Ohikulkutilat: Jos näyttävä kuosi tai voimakas väri mietityttää, voit ensin kokeilla tapettia tilassa, jossa ei oleskella pitkiä aikoja, kuten eteinen tai käytävä.

Tapetoitava pinta-ala

Tapetoitavan tilan pinta-ala vaikuttaa myös tapetin valintaan:

 • Tummat värit ja pienet kuviot tuovat tilaan intiimiä tunnelmaa ja tuovat seiniä lähemmäs.
 • Vaaleat ja isokuvioiset tapetit suurentavat tilaa.
 • Raitakuvioissa pätee klassinen illuusio kuten vaatetuksessa: pystyraita pidentää ja kaventaa, vaakaraita lyhentää ja leventää tilaa.

Pääsääntönä voi karkeasti ajatella:

 • Isossa tilassa isokuvioinen tapetti pääsee parhaiten oikeuksiinsa
 • Pienikuvioinen tapetti toimii parhaiten pienemmässä pinta-alassa.

Koko huoneen tapetointi vai vain osa seinistä?

Riippuen halutusta efektistä ja tunnelmasta, voidaan tapetoida koko tila tai vain osa siitä. Mikäli kyseessä on voimakas väri tai kuvio, voi aloittaa yhden seinän tapetoinnilla. Kun kuosia on päässyt hieman tarkastelemaan ja tunnustelemaan tilassa, voi halutessa jatkaa muihinkin seiniin. Varmista, että saman erän tapettirullia on saatavilla lisää tai pystyt palauttamaan jo ostetut avaamattomat rullat, mikäli päädyt tapetoimaan vain osan seinistä.

Vinkit:

🟢 Vahva tehoste: Jos haluat säväyttää kunnolla ja kokeilla jotain erilaista, myös katon voi tapetoida. Tällöin myös katosta tulee vahva osa tilaa.

🟢 Persoonallinen: Tapetin voi myös tilata esimerkiksi omasta taiteesta tai valokuvasta. 😊

Beige palmutapetti

Tapetin värin valinta

Aiemmin esitetty kysymys tilan tunnelmasta liittyy myös vahvasti värin valintaan. Kun värimaailman suunta on päätetty, seuraavaksi mietitään haluttu sävy. Seuraavat kysymykset voivat auttaa värin sekä sävyn valinnassa.

Onko huoneessa muita maalattuja pintoja tai voimakkaita värejä?

Onko tilasta suora näköyhteys toiseen tilaan, jossa on värillistä pintaa?

Tapetin värin tai osan tapettiväriä voi napata ympärillä olevasta muusta sisustuksesta, esimerkiksi verhoista tai läheisen maalatun seinän väristä.

Tapetissa ei kuitenkaan tarvitse toistaa samaa sävymaailmaa, jota on jo olemassa. Tapetin värit voivat olla muusta poikkeavia, mutta on hyvä valita sellaiset sävyt ja kuviot, jotka sopivat yhteen muun sisustuksen kanssa. Jos verhot ovat jo näyttävät ja kuviolliset, rauhallisempi tapetti tasapainottaa tilaa. Makuuhuoneessa kirkkaat ja piristävät kuviot tai sävyt eivät välttämättä rauhoita nukkumiseen.

Vinkki:

🟢 Värivaihtoehdot: Usein samasta tapetista voi olla tarjolla useita eri värivaihtoehtoja.

🟢 Testaa: Tapetin väri kannattaa testata myös paikan päällä mallipaloilla, jotta näkee miten värit sopivat yhteen muun sisustuksen kanssa sekä miten valo- ja valaistusolosuhteet vaikuttavat väreihin.

Muut tapettivinkit

🟠 Jos tapetti tulee sängyn tai sohvan taakse, kannattaa seinän ja kalusteen väliin jättää tilaa tai suojata se muulla tavoin, esim. sängynpäädyllä.

🟠 Huomioi myös huonekalujen sijoitus erityisesti kuvatapeteissa, jottei kuva peity liikaa kalusteiden taakse.

🟠 Inspiraatiota on kiva hakea netistä, mutta on hyvä muistaa, että sama tapetti omassa kodissa voi näyttää hyvin erilaiselta riippuen muusta sisustuksesta, seinien pinta-alasta ym. Siksi on aina suositeltavaa testata ensin mallipalalla paikan päällä.

Inspiraatiota kaipaaville haluan vinkata ruotsalaisen Rebel Walls :in. Heillä on kauniita ja houkuttelevia kuvia sekä persoonallisia tapetteja. Sivut ovat selkeät ja hyvä hakutoiminto auttaa haluttuun tunnelmaan ja tyyliin sopivan tapetin etsinnässä.

Lisäksi aiemmassa osassa mainitsemani kotimaisen Tapettitehdas Pihlgren & Ritolan valikoimassa on paljon ihania klassikkoja sekä modernimpia kuoseja. Myös toisella kotimaisella valmistajalla Sandudd:lla on laaja valikoima.

Isokuvioinen vaalea kukkatapetti: punertavat ja kellertävät kukat.

Testaa ensin

Tapeteista on usein saatavilla mallipaloja mukaan tai tapettikansio on mahdollista saada lyhyeksi ajaksi lainaan panttia vastaan, jolloin pääset testaamaan tapettivaihtoehtoja tilassa, johon tapetti tulee.

Myös valmistajilta voi suoraan tilata mallipaloja (esim. Pihlgren & Ritola https://www.tapettitehdas.fi/mallipala ). Mallipalan avulla näkee mm. valaistuksen ja ympärillä olevien materiaalien ja sävyjen vaikutuksen tapettivaihtoehtoihin.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 🧡 YHTEENVETO 🧡 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Näin etenet tapetin valinnassa:

 1. Päätä budjetti & aikataulu
 2. Mihin tilaan tapetti tulee? Mikä on tilan käyttötarkoitus?
 3. Valitse tapettimateriaali (tapettimateriaaleista enemmän Osassa 1/2)
 4. Minkä kokoinen on tapetoitava pinta-ala?
 5. Minkälaisen tunnelman ja värimaailman haluat tilaan?
 6. Miten tapetti sopii muun sisustuksen kanssa yhteen?
 7. Testaa mallipaloilla